Neuro-Porvoo


Historiaa

1981 fysioterapeutti Kyllikki Narva ( nyk. Niinistö) kutsui koolle kaikki tuntemansa MS-potilaat. Porvoon säästöpankin tiloihin kokoontui 16 asiasta kiinnostunutta.

Vaikka yhdistystä ei vielä perustettu, järjestettiin ratsastusleiri Nevaksen tilalla Sipoossa, ohjaajana leirillä oli Hilkka-Liisa Korhonen (nyk. Austin) ja fysioterapeutti Tuula Laajapuro-Savolainen . Näitä kahta naista voimme kiittää yhdistyksemme perustamisesta.

Tuula Lindholm (ensim.puheenj.), Göran Eklöv, Jukka Ketola, ja Beatrice Forsman muodostivat ensimmäisen hallituksen. Yhdistyksen toiminta on ollut vaihtelevaa. Ratsastus, keilailu, uinti, kuntoharjoitukset ja ryhmävoimistelu ovat olleet ohjelmassa. Toiminta on vaihdellut jäsenten mielenkiinnon ja toiveitten mukaan.

Ensimmäisinä vuosina kokoonnuttiin vain muutaman kerran vuodessa. Mutta v.1987 kun Lundintalosta tuli kaupungin yhdistysten käyttöön tila, kokoonnuttiin siellä kerran kuussa ja järjestettiin myös myyjäisiä.

MS-sairauden hoidosta ja tutkimustuloksista on Juhani Wikström useita kertoja käynyt meille tiedottamassa täällä Porvoossa. MS-potilaiden oikeuksista on tiedottanut niin KELA kuin sosiaalihuollon asiamieskin. Olemme tutustuneet apuvälineisiin jotka helpottavat arkipäivää, ja neuvoja on saatu toimintaterapeutilta. MS-liiton aluesihteeri on vuosittaisilla käynneillään antanut ajankohtaista tietoa.

Kulttuuria ei ole unohdettu, olemme osallistuneet konsertteihin, museo ja taide näyttelyihin, nähneet dia- ja videoesityksiä matkoista, arvostetuista henkilöistä ja erilaisista projekteista.

Sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää ja matkat, niin lyhyet kuin pitkätkin ovat olleet suosittuja. Viikonloppumatka on tehty pohjoisessa Rovaniemelle, etelässä Hankoon, lännessä Ahvenanmaalle ja idässä Lappeenrantaan. Osa jäsenistämme on tehnyt ulkomaanmatkoja Tukholmaan ja Viljandiin. Viljandin SM-kerho on vuodesta 1999 ollut kummiyhdistyksemme Virossa. Toimintaan kuuluu tuki ja tiedotus. Vierainamme muutaman päivän aikana he saivat tutustua yhdistyksemme jäseniin ja toimintaan niin yhdistyksessä kuin Porvoon Omenamäen palvelutalossa, sekä Porvoon kaupungin nähtävyyksiin.

MS-sairaudesta ja potilaiden arkipäivästä tiedottaminen kuuluu myös ohjelmaamme. Jäseniämme on ollut sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa kertomassa asioista MS-sairaan näkökulmasta.

Yhdistyksen talous on ollut vakaa. Olemme osallistuneet matkojen ja erilaisten tilaisuuksien kustannuksiin. Ryhmävoimistelun tilat ja ohjaajan maksaa yhdistys. Taloudellista tukea olemme saaneet Porvoon- kaupungilta ja maalaiskunnalta, Ilolan Martoilta, Aktiasäätiöltä sekä yksityisiltä henkilöiltä. Yhdistyksen jäsenet osallistuvat vaalikeräyksiin, myyjäisiin ja Neuroliiton tuotteiden myyntiin.

Aika vierähti äkkiä. Parannuksia on paljon. Katsomme varovaisen luottavasti tulevaisuuteen.